preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci

Login
E-Dnevnik

Popis udžbenika

E-knjižnica

On-line katalog naše knjižnice

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 3. 2022.

Ukupno: 9797
Ovaj mjesec: 351
Ovaj tjedan: 172
Danas: 19
Školska prehrana

Vremenska prognoza

http://www.graphicsgrotto.com/animatedgifs/cartoons/images/agcartoons5.gif

Nauči šah online

Šah uz školu po modelu Garryja Kasparova

Školsko zvono

http://leusd.ohs.schoolfusion.us/modules/groups/homepagefiles/cms/568565/Image/old_school_bell_ringing_hg_clr.gif

"Plastičnim čepovima do skupih lijekova"

Eko kutak

Juhuhu portal

http://www.travel-design.com/foto/onpage/Hrvatska127_Kartaparkoviprir.gif

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_jmVrHUtGq7unO7_HQL25UN6x0FXJQ7DhjV1g4JYqX65-sx-4

Obiteljski kutak

http://hlapic.net/templates/hlapko/img/header_10.png

http://www.sretnodijete.net/themes/default/images/logo.jpg

http://www.sretnodijete.net/ads/adpeeps.php?bfunction=fetchad&uid=100000&cid=93947&aid=213&atype=1&bzone=default&bsize=160x160

http://www.hrabritelefon.hr/pic/184/207/original.jpg

http://www.sigurnijiinternet.hr/wp-content/uploads/2012/07/CSI-finalni-header-1-7.png

http://ss-industrijsko-obrtnicka-sb.skole.hr/upload/ss-industrijsko-obrtnicka-sb/images/static3/1322/Image/european_union.gif

Moj školarc

Prvi dan u školi 


Tisuće malih đaka, neki kažu, veseljaka vraća se u svoje klupe. Veseljaci možda jesu, no sigurno ne kada im kažete da će ponovno morati učiti, buditi se u 7 i pisati zadaće. Kako zajedno s njima prebroditi povratak u školu?

Mislite da ste pod stresom na poslu? Pokušajte otići u novi ured, gdje su svi gotovo duplo veći od vas, većinu niti ne poznate, a čini vam se i da su svi pametniji od vas. Ne zaboravimo na maltretiranja od strane vršnjaka, teške torbe, dosadna predavanja, zadaće, naporan raspored itd. Sve to doživljavaju vaši klinci, ali i vi s njima. “Spremi torbu navečer prije škole”, “Napravi zadaću čim dođeš iz škole”, “Odi rano u krevet”, samo su neki od savjeta (zapovijedi) koje im dajemo. Naravno, samo im želimo pomoći, no oni to tako ne shvaćaju, već doživljavaju to kao pritisak, a pritisak osjećamo i mi.

Kako preživjeti prvi dan u školi? Dočekajte ga spremni i opušteni. Upravo zbog djece trebate biti takvi – smireni. Ne zaboravite i otvoriti uši za njihove probleme. Imat će vam puno toga za reći i pitati. Pokažite interes.

Prilikom buđenja, budite uporni i inzistirajte na tome da se bude na vrijeme. Kašnjenjem i odugovlačenjem prouzrokovati ćete još samo veću žurbu i dodatni stres.

Povratak u školske klupe proslavite jednim zajedničkim obiteljskim ručkom, izletom ili nekom aktivnošću u kojoj svi uživate. Najbolje je da već prvog dana škole djeci najavite da ćete ovo organizirati za vikend koji je pred vama. Tako će i vama i njima biti lakše „odguliti“ prvih tjedan dana.

Osim što trebate slušati, trebate i pričati s njima. Pitajte ih kako se osjećaju što se tiče povratka ili prvog odlaska u školu. Pomozite im s njihovim strahovima i brigama.

Ne bi bilo loše prvi dan u školi ublažiti i nekom poslasticom za kraj dana. Ovisi što vole – odvedite ih u kino ili im kupite nešto što vole, što će ih razveseliti. Tako ćete ublažiti onaj gorki osjećaj s kojim se bude kad trebaju u školu, a i vama će biti lakše.


Kako djetetu olakšati učenje?


„Često sam naglašavala da od većine učenika ne možemo stvoriti genija. Sve što možemo je dati svakom pojedincu priliku i pomoć da razvije sposobnosti koje posjeduje.“ – Maria Montessori

Mnogo je različitih načina koji mogu utjecati na lakše svladavanje teškog školskog gradiva. Ovdje su navedeni samo neki koji roditeljima služe kao prijedlog, a djeci kao pomoć pri učenju.

1. Uvijek pokažite iskreno zanimanje za ono što dijete uči. Neka prepozna važnost onog što radi.

2. Vjerujte u djetetov uspjeh ne podcjenjujući trud koji je u njega utrošen.

3. Osigurajte mjesto u stanu koje služi samo za učenje. Pobrinite se da mjesto bude dobro osvijetljeno, a prostor uvijek prozračen s ugodnom sobnom temperaturom.

4. Prostor za učenje trebao bi biti izoliran od buke, žamora ili glasne glazbe. Međutim meditacijska glazba može biti iznimno poticajna i izvrsna pomoć pri učenju.

5. Ukažite djetetu na važnost razlikovanja bitnog od nebitnog, potaknite ga na izvlačenje važnih datuma, godina i pojmova.

6. Sugerirajte isticanje važnih činjenica različitim bojama. Na taj način naučeno trajnije ostaje u sjećanju.

7. Uz pretpostavku da postoje adekvatni uvjeti, bilo bi dobro da dijete nastavnu jedinicu čita naglas, a zatim je i prepriča svojim riječima. Glasno čitanje sprječava „bježanje“ misli od predmeta učenja, dok se raspon koncentracije povećava.

8. Usmjeravajte dijete na više izvora učenja (udžbenici, enciklopedije, časopisi, dokumentarni filmovi, Internet i sl.).

9. Nakon obavljenog zadatka obvezno potaknite dijete na uzimanje kraće pauze od 10 – 15 min, nagradite ga malom čokoladicom ili nekim slatkim voćem kako bi se odmorno i osvježeno lakše koncentriralo na zadatke koji slijede.

10. Ukoliko primijetite kako vaše dijete ima poteškoća s koncentracijom, teško pamti, loše čita ili piše, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka.

„Dijete ništa ne uči dobro, osim onoga što čini rado.“ – Friedrich Wolf


7 savjeta za dobar odnos s vašim tinejdžerom


Možda vas odguravaju od sebe, no, ispod tog privremenog udaljavanja i oni dobro znaju da ih volite. Neka vas ne povrijedi njihov pubertet. Pokušajte ih shvatiti i zbližite se uz pomoć ovih 7 jednostavnih savjeta.

Kad su bili mali bliskost nije dolazila u pitanje. Grljenje i maženje je bila vaša svakodnevica. Ipak, s vremenom je grljenja bilo sve manje, a sada ga uopće nema. To su te "problematične" tinejdžerske godine. No nemojte se vrijeđati i obeshrabriti. I stručnjaci poručuju da ne smijemo samo slegnuti ramenima, jer klinci sad pogotovo trebaju znati da smo uz njih, da nam je stalo i da ih podržavamo. Riječ je samo o tome da se, osim što se žele osamostaliti, trenutno bore s gomilom, relativno novih osjećaja. Neki od njih su i oni seksualni, zbog kojih i bježe iz vašeg zagrljaja.

1. Pustite ih. Koliko god je to teško, trebate prihvatiti činjenicu da odrastaju i pokušavaju vam to dokazati – da su zreliji, samostalniji. Pokušajte to njihovo odguravanje ne uzeti osobno. Oni će se vratiti kad ćete im zatrebati. Vi trebate biti tu za njih, bez obzira na ovo odguravanje. Kako bi vam bilo lakše, razgovarajte, saznajte kako se osjećaju i što im se događa. Prihvatite njihovu trenutnu udaljenost i podržite ih.

2. Poštujte ih. Trenutno su u fazi da kada se druže sa svojom ekipom žele izgledati "cool". Nemojte im to pokvariti sa svojim izljevima ljubavi ili ljutnje. To ostavite za poslije.


 

Što klinci trebaju i žele od svojih roditelja?


Koliko god su to stvari koje se podrazumijevaju, često zaboravimo na njih. Vrijeme je da se vratimo na one osnovne stvari – strpljenje, razumijevanje, ljubav. To je ono što klincima treba i ono što žele. Uostalom, pogledajte 10 najvažnijih stvari koje bi trebali osigurati svojoj djeci.

1.Strpljenje
Za puno stvari treba puno vremena. Život je jednostavno takav. Katkad trebamo stisnuti zube i čekati. Iako želimo da klinci neke stvari brže nauče, da brže prođu te neke problematične faze u njihovom životu i nastave uspješno dalje, to jednostavno tako ne ide. Klinci odrastaju i svladavaju stvari u životu onim tempom kojim mogu, kojim su ih priroda i vaši geni odredili. Nestrpljivost, ljutnja i frustriranost mogu samo izazvati kontraefekte i usporiti taj proces. Ako nemate strpljenja nabavite si antistres igračke i dišite duboko.

2. Razumijevanje
Proces odrastanja je, kao što i sami znamo, ali često zaboravljamo, osjetljivo i izazovno vrijeme. Ipak, pokušajte se sjetiti kako je to bilo u vašem slučaju i pružite podršku vašem djetetu. Bez vašeg razumijevanja, dijete će se osjećati odbačeno i usamljeno, što može izazvati i probleme u ponašanju. Sjetite se kakve ste vi ludosti izvodili. Možda vas roditelji nisu podržavali i htjeli razumijeti, no to je samo razlog više da vi ne napravite istu pogrešku sa svojim djetetom. Razumijevanje će vam otvoriti vrata u njegov svijet, u koji ćete biti dobrodošli kao potpora i savjetnik.

3. Slušajte
Klinci često trebaju razgovarati. Katkad ni ne žele da vi riješite njihove probleme ili ih savjetujete što i kako, već da ih jednostavno poslušate. Čak i ako vas traže pomoć, najprije ih dobro poslušajte i uvažite ono što kažu. Uostalom, kako ćete znati što treba ili želi vaše dijete ako ga ne poslušate?

4. Mirno i tiho
Nitko ne voli da netko viče na njega. Dapače, psiholozi tvrde da djeca bolje čuju kada im roditelji govore mirnim i tihim glasom, a ne kada cijela kuća odzvanja od njihove vike. Deranjem nećete ništa postići. Neće shvatiti bit onoga što govorite niti će to htjeti shvatiti, jer nastupate neprijateljski. Budite im prijatelj i smireno razgovarajte, pa čak i dijelite kazne ako je potrebno, ali smireno.

5. Ručak je u 2
Klinci, vjerovali ili ne, vole organiziranost. Budući da je većina stvari u životu nepredvidljiva, klinci vole imati neki oslonac – neku rutinu, pravila, pa čak i granice na koje se mogu osloniti.

6. Dosljednost
Ni vi sigurno ne volite da vam netko jedan dan kaže jedno, a drugi nešto potpuno suprotno. Držite dosljednost, kako što se tiče pravila, tako i vašeg ponašanja. To je još jedan oslonac kojeg klinci traže. Ako izigrate njihovo povjerenje ili im govorite jedno, a radite drugo, u najmanju ruku ćete ih zbuniti. To ne znači da morate biti čvrsti i konzervativni, već jednostavno da budete dosljedni sami sebi i tako im pružite sigurno utočište.

7. Ljubav
Koliko god otrcano to zvučalo, da – klincima treba ljubav. Recite im i, što je još važnije, pokažite im da ih volite. Nemojte misliti da vaše dijete podrazumijeva da ga volite. To se ne podrazumijeva – pokažite to djelima i riječima.

8. Sloboda i odgovornost
Zvuči kao Ustav, no i to je jedna od 10 najvažnijih stvari. Sloboda je vrlo važna, pogotovo djeci u procesu odrastanja. No sloboda ne dolazi bez odgovornosti. Vašem djetetu će sigurno trebati slobode, kako se razvija to sve više, no slobodu mora pratiti i razmjerna doza odgovornosti. To podrazumijeva i onu – možeš ići gdje god hoćeš, ako kažeš gdje ideš i s kim ili ako se vratiš do ponoći i slično.

9. Obitelj – i bliža i dalja
Koliko god to htjeli, nećete moći uvijek odgovoriti na sva pitanja vašeg djeteta i uvijek mu moći pružiti onaj savjet i podršku koju želi. Ljudi su socijalna bića. Tako i vaše dijete treba što širi krug ljudi koji će ga podržavati, pružati mu oslonac i sigurnost. Uostalom, i za vas je dobro da imate što više kako dobrih prijatelja, tako i ujaka, strina, tetaka i drugih rođaka. Ne možete znati sve i pružiti sve što vaše dijete želi. Tako će npr. biti bolje da djed objasni povijest, a ujak ekonomist ekonomiju i gospodarstvo. No tu su naravno i drugi razlozi, jer, čak i ako odnosi između vas katkad zahlade ili se posvađate, dijete uvijek može naći utočište kod nekog od člana obitelji, a ne na ulici.

10. Uzori
Možda zvuči glupo, no dijete uči od vas. Odmalena, otkad se učio hodati oponaša ono što vi radite. Roditelji su prvi i najvažniji uzor djeci, barem bi to trebali biti. Zato budite ona osoba kakvom bi htjeli da vaše dijete postane. Naravno, i vi ste čovjek od krvi i mesa, koji katkad pogriješi. Ne morate to skrivati. Pokažite djetetu da griješite i da priznajete to. Nasmijte se sami sebi. Ispričajte se kad niste u pravu i... učite i vi od svoje djece
 


Sigurno na Facebook-u


Budući da je "fejsmanija" zahvatila i klince, mnogi su raspravljali o tome je li Facebook primjeren za djecu, odnosno, kolika je stvarna mogućnost da klinci nalete na "neprimjereni sadržaj" i neugodna iskustva. Ipak, tvorac "it" socijalne mreže, Mark Zuckerberg doskočio je i tom problemu.

Facebook je ujedinio snage s pet Internet grupa kako bi zaštitio djecu. Taman u pravo vrijeme: nedavno istraživanje pokazalo je da djeca, jednako kao i odrasli i tinejdžeri, koriste socijalne mreže poput Facebook-a i MySpace-a. Iako te stranica imaju pravilo da korisnici ne smiju biti mlađi od 13 godina, istodobno ne postoji sustav kontrole koji bi provjerio koliko godina stvarno imaju njihovi korisnici. Možda se stvari sada počnu mijenjati.

Potpredsjednik Facebook-a, Ellio Schrage, rekao je da smatraju kako će djeca na internetu biti sigurna jedino ako su svi oni koji iz žele zaštititi spremni raditi zajedno. Upravo zato je i osnovano udruženje pet grupacija (Common Sense Media, ConnectSafely, WiredSafety, Childnet International i Family Online Safety Institute), koje bi ih trebale savjetovati o sigurnosnim pitanjima.

Ova odluka "fejs" tima došla je otprilike tjedan dana nakon uvođenja dodatnih opcija privatnosti na Facebook-u. Vjerojatno ste primjetili da od sada možete za svaki potez koji napravite odabrati tko će ga sve moći vidjeti, uključujući i fotke i statuse. Također, iz Facebook-a javljaju i da zbog zahtjeva velikog broja korisnika rade na poboljšanju sigurnosnih opcija stranice.


 

Kako im odrediti džeparac?


Stiglo je vrijeme i za to. Žele si sami kupiti lizalice, žvake, čips na putu do škole i slično. Ili, jednostavno žele imati "svoj novac" kojim će raspolagati kao pravi, odrasli ljudi. Kada im treba početi davati džeparac i kako odrediti njegovu visinu saznajte u nastavku.

Džeparac je odličan način da klince naučimo raspolagati novcem. Tako se uče donositi odluke, raspolagati s ograničenim sredstvima i shvaćaju zašto je dobro štediti. Ne postoji točno određeno doba kada im je potrebno početi davati džeparac. Nema ni nekog pravila koliko bi on trebao iznositi i slično. Ipak, možete se voditi nekim uopćenim odrednicama i vlastitim mogućnostima prije svega.

Smatra se da bi djeca oko 10. godine života mogla početi dobivati "svoj novac". To ne znači da ih već tada prepuštate same sebi. Za početak im dajete samo za te usputne stvari kao što su slatkiši i slično. Tzv. "kalkulator džeparca" pretpostavlja da bi dijete trebalo dobivati od 3 do 6 kuna tjedno za svaku godinu života, što znači da bi jedan 7-godišnjak dobivao otprilike 21 do 43 kune tjedno. No, to koliko ćete im davati ovisi prvenstveno o vama, vašoj procjeni i vašim mogućnostima. Što god odlučili, neka taj džeparac bude redovan, tako kako ste im obećali, a podižite ga kako oni odrastaju.

Treba li im džeparac vezati uz neke sitne kućanske ili druge poslove? Ponovno, to ovisi isključivo o vama. Neki stručnjaci smatraju da je dobro napraviti takvu poveznicu, da djeca otpočetka shvate tu vezu između rada i plaće. Drugi pak smatraju da bi djeca trebala obavljati kućanske poslove bez ikakve "financijske naknade". Ako se ipak odlučite da ćete im plaćati za kućanske poslove, odredite točno što, kako i kada trebaju obavljati i koja su njihova zaduženja. Možete ih dogovoriti i s njima.

Ono što je važno je biti dosljedan. Ono što odlučite, što se s njima dogovorite i obećate im – to i poštujte. Ako nećete poštivati vaš dogovor, neće ni oni shvatiti vezu između rada i novca, pa na kraju vjerojatno neće ni htjeti obavljati kućanske poslove.

Kako bi trebali trošiti svoj džeparac? Za početak bi bilo dobro da im džeparac služi za njihove sitnice, a ne za hranu ili odjeću. Tako će moći odlučivati što će kupiti bez nekih težih posljedica. Možete ih potaknuti i da štede ili izdvajaju dio džeparca za humanitarne svrhe (poput pomoći za drugu djecu koja nemaju ili za životinje). Što se tiče štednje možete im otvoriti i račun u banci. Većina banaka danas nudi takve račune, odnosno, dječju štednju.

Jednom kad postanu tinejdžeri, možete im dati i veću odgovornost, odnosno, veći džeparac koji će morati trošiti za svoje potrebe (odjeću, obuću, mobitel i slično). Tako će se učiti odgovornosti. No, sve ovisi o vama. Vi donosite odluku kad i kako.


Kad dijete upadne u "loše" društvo


Vaša roditeljska odgovornost je da nadzirete s kim se vaše dijete druži i da intervenirate ako dijete upadne u "loše" društvo. Pod tim pojmom mislim na nekoga tko ga kontrolira, ne dijeli vaše obiteljske vrijednosti i mijenja ponašanje vašeg djeteta na gore. Evo što možete učiniti kao roditelj ako ste zaključili da vaše dijete provodi previše vremena u društvu nekoga tko mu čini loše.

Razgovarajte s vašim djetetom. Podsjetite ga drugi ljudi ne bi smjeli imati toliko moć nad njim da ga promjene u drugu osobu.

Ograničite vrijeme koje dijete provodi s "lošim" prijateljem. Također, ne libite se sasvim ukinuti viđanje s tim prijateljem ako mislite da djetetu šteti. Ako vam se čini da je loše za vaše dijete što se druže, to je to.
Ne posustajte. Možete pretpostaviti da se vašem djetetu neće svidjeti ova mjera. S tim se morate nositi. Žalit će vam se, ali morate izdržati i ne odustajati od svoje odluke.

Budite spremni na konfrontacije. Ako se uključe roditelji djeteta s kojim ste vašem dijetetu zabranili viđanje, smireno im objasnite da smatrate da vaša djeca ne funkcioniraju dobro zajedno i da biste vi radije da se ne druže više.

Pružite djetetu pozitivnu zamjenu. Pomozite vašem djetetu da nađe nove, bolje prijatelje kroz izvan nastavne aktivnosti ili uvodeći ga u nove krugove ljudi.

Potaknite vaše dijete da provodi više vremena s vlastitom obitelji. Možda će se žaliti i negodovati, ali dugoročno gledano, bit će vam zahvalno za bliskost s bratom ili sestrom. Prijatelji dođu i odu, obitelj je tu zauvijek.
Nakon roditelja, prijatelji čine najveći utjecaj na život djeteta. Zato je nužno pobrinuti se da nitko negativno ne utiče na našu djecu, pogotovo takozvani "prijatelji". Moramo se suprotstaviti negativnom utjecaju koji eventualno može doći od "loših prijatelja" i pobrinuti se da se djeca druže s djecom koja su pozitivna i dobro odgojena od roditelja koji se također brinu s kim se njihovo dijete druži.


O, ne! Mutiram!


Promijenio mi se glas? Što se događa? Ako ste u pubertetu, vjerojatno je riječ o takozvanom mutiranju. I djevojke, a ne samo dečki u tom razdoblju doživljavaju "glasovne promjene". Samo, djevojkama se glas tek neznatno produbi, dok dečki doživljavaju pravu promjenu tonaliteta.

Kako dođe do promjene glasa? Krivac za to je vaš larinks, odnosno, grkljan koji se tijekom puberteta poveća. Larinks je inače hrskavica u obliku cjevčice u vašem vratu. Ista stvar od koje su vam napravljeni i nos i uši. Jedan od njenih zadataka je da vam omogući pričati, pjevati, vikati, smijati se i proizvoditi sve druge zvukove.

Kad dečki uđu u pubertet, tijelo im počinje proizvoditi dosta testosterona (muški spolni hormon). Upravo on uzrokuje povećanje larinksa, odnosno, produbljivanje boje glasa. Prije nego uđu u pubertet, larinks im je poprilično malen i uzak, pa zato i imaju viši glas od odraslih muškaraca.

Kako se larinks povećava, tako vam se glas produbljuje, no nerijetka pojava je i "pucanje glasa". Doživjeli ste to? Vaše tijelo prilagođava se novonastalim povećanjima. Taj proces traje par mjeseci, a jednom kada vam larinks naraste, više neće biti nepredvidljivog pucanja glasa i drugih čudnih zvukova.

Rast larinksa možete vidjeti i samim pogledom na vrat odraslog muškarca i dječaka. Kad larinks raste i naraste, savija se pod drugačijim kutom, pa vam na vratu iskoči "izbočina". To je tzv. Adamova jabučica. I djevojkama iskoči također, ali njima ne toliko jako.

Kad će vam se promijeniti glas? Nema nekog pravila. Neki ranije mutiraju, neki kasnije. Također, nekima će te promjene dulje trajati, dok će se nekima glas naglo promijeniti. Ako niste te sreće, pa vam glas i dalje puca i proizvodite čudne zvukove, nemojte se živcirati. Sve će doći na svoje, samo trebate malo pričekati. Ubrzo ćete ponovno imat čist glas, ali dublji i zreliji nego prije


Izvor:budi.in/djeca i roditelji

preskoči na navigaciju