2022-02-14 13:28:36

REDOVITO SAMOTESTIRANJE UČENIKA NA KORONAVIRUS - OBAVIJEST ZA RODITELJE I UČENIKE

     Redovito samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Razmak između dva samotestiranja treba biti podjednak.

Roditelj/skrbnik o pozitivnom rezultatu testiranja  čim prije obaviještava liječnika te razrednika ili pedagoginju.

 

Razlika između redovitog (rutinskog) samotestiranja i dodatnog samotestiranja

 

  • Redovito (rutinsko): provodi se jedanput tjedno u dan koji odredi Škola, a s ciljem smanjenja rizika za pojavu i širenje COVID – 19 i u cilju povećanja šanse za održavanje kontinuiteta nastave uživo u prostorima Škole
  • Dodatno: provodi se u razrednom odjelu  ako se prilikom rutinskog testiranja uspostavi da je nalaz jednog ili više učenika u razrednom odjelu pozitivan te

ako se radi o pozitivnom rezultatu samotesta kojim su roditelji/skrbnici testirali učenika u vlastitom aranžmanu neki drugi dan kada se ne provodi rutinsko testiranje.

Dodatno testiranje pokreće i organizira Škola.

 

Prva isporuka testova 

 

Testovi  – po dva testa za pojedinog učenika  - podijelit će se učenicima u ponedjeljak i utorak (14. i 15. veljače 2022. g.) te će ih oni ponijeti kući. To bi u većini slučajeva trebalo biti dovoljno za provođenje mjere samotestiranja dva tjedna u kojima se održava nastava. Napominjem da idući tjedan nema nastave zbog drugog dijela zimskog odmora učenika.

Testovi koji će se koristiti u programu mjere redovitog samotestiranja učenika koriste uzorak iz nosa, odnosno prednjeg dijela nosne šupljine (radi se o kratkom štapiću koji se ulaže najdublje do 2,5 cm u nosnicu).

Uz testove učenici će kući ponijeti i  Upute proizvođača za provođenje testiranja , Obavijest MZO-a roditeljima te Obrazac/Izjavu koju roditelj/skrbnik treba potpisati ako ne želi testirati svoje dijete.

Video o samotestiranju koji je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo možete pogledati na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=ZU2N_cq1j-0.

Prema uputama proizvođača nije uputno da učenici mlađi od 16 godina provode samotestiranje bez nadzora ili pomoći odraslih osoba te vas molimo da vi kao roditelji/skrbnici provedete testiranje ili u slučaju stariji  i samostalnih učenika pomognete ili nadzirete testiranje.

     Ako roditelj/skrbnik želi testirati svoje dijete testom koji je sam nabavio, treba potpisati izjavu kojom potvrđuje da testira dijete o vlastitom trošku, tj, koristi neki od testova koji su na razini Europske unije odobreni za samotestiranje.

 

Termini redovitog (rutinskog) samotestiranja

 

     S obzirom da ćemo testove podijeliti učenicima danas i sutra prije podne, prvo samotestiranje je potrebno obaviti u utorak, 15. veljače navečer  ili u srijedu, 16. veljače ujutro, dakle prije dolaska na nastavu.

Ako je rezultat testiranja negativan, roditelj/skrbnik to mora evidentirati u jednu bilježnicu kako bi u školi znali da učenik/ca sudjeluje u mjeri redovitog samotestiranja.

Roditelj/skrbnik o pozitivnom rezultatu testiranja  čim prije obaviještava liječnika te razrednika ili pedagoginju, a učenik/ca ne dolazi u školu.

Za drugo redovito samotestiranje termin ćemo javiti putem razrednika.

 

Koji učenici provode samotestiranje?

 

    Svi učenici čiji roditelji/skrbnici su odlučili da njihovo dijete provodi mjeru redovitog samotestiranja. Redovito (rutinsko) samotestiranje svih učenika pomoći će u održavanju nastave u učionicama te će smanjiti rizik od obolijevanja učenika, djelatnika škole, članova obitelji i prijatelja.

     Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene temeljem preboljenja i cijepljenja sukladno uputama HZJZ-a koje možete pogledati ovdje mogu, ovisno o dogovoru škole i roditelja/skrbnika, sudjelovati u rutinskom samotestiranju na dva načina:

1.   kao i drugi učenici  ili

2. na način da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog testa tijekom   rutinskog  samotestiranja drugih učenika u istome razrednom odjelu.

Roditelji čija su djeca oslobođena karantene sukladno spomenutim uputama trebaju javiti razredniku za koji način sudjelovanja u redovitom (rutinskom) testiranju su se odlučili.

 

Roditelji/skrbnici koji nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja

ispunjavaju obrazac/izjavu  i dostavljaju ga razredniku ili u tajništvo Škole. 

Učenik koji ne sudjeluje u redovitom samotestiranju, nastavlja pohađati školu uobičajeno, ali kod kontakta s pozitivnom osobom ne dolazi u školu nego ostaje kod kuće u samoizolaciji.

Ako netko ne preuzme testove, bez obzira je li potpisao izjavu ili ne, znači da ne želi sudjelovati u programu redovitog samotestiranja kojim se ukida samoizolacija za učenike. Ako roditelj/skrbnik na bilo koji drugi način usmeno ili pismeno kaže da ne želi da se njegovo dijete testira te ne dostavlja rezultate testiranja školi, smatra se da taj učenik ne sudjeluje u programu redovitog samotestiranja na SARS-COV-2 te u slučaju bliskog kontakta s oboljelim od COVID-19/pozitivnim na SARS-COV-2 podliježe mjeri zdravstvenog nadzora u samoizolaciji, osim ako nije izuzet od te mjere, sukladno preporukama HZJZ-a.

 

Što ako je rezultat testiranja pozitivan?

     Ako se ispostavi da je neki rezultat tijekom provođenja redovitog samotestiranja pozitivan, roditelj čim prije obaviještava razrednika/pedagoginju i liječnika, a učenik ne dolazi u školu. Onaj razredni odjel u kojem se pojavi pozitivan rezultat (jedan ili više pozitivnih rezultata) provodi dodatno samotestiranje. O terminu dodatnog samotestiranja te podjeli dodatnih testova ako bude potrebno odlučit će Škola. Dodatno testiranje treba biti svakako čim prije od saznanja o pozitivitetu.

Škola pokreće postupak dodatnog samotestiranja razrednog odjela čak i ako se radi o pozitivnom rezultatu samotesta kojim su roditelji/skrbnici testirali učenika u vlastitom aranžmanu, bez da se čeka potvrda BAT-om u zdravstvenoj ustanovi.

    Ako se simptomi zarazne bolesti koji upućuju na COVID-19 pojave bilo koji drugi dan kada se ne provodi redovito testiranje , učenik ostaje kod kuće i javlja se liječniku.  Liječnik odlučuje o testiranju te u slučaju pozitivnog nalaza roditelji javljaju školi da je učenik pozitivan. Škola tada organizira dodatno samotestiranje razrednog odjela – tj, obavještava roditelje da je potrebno obaviti dodatno samotestiranje.

 

Postupanje kod kućnog kontakta

     Kod kućnog kontakta (dakle netko od ukućana učenika je pozitivan) potreban je dodatan oprez. Učenik , da bi bio oslobođen samoizolacije,  treba se samotestirati u vlastitom aranžmanu svaki drugi dan za vrijeme izolacije pozitivnog ukućana te još 7 dana po isteku izolacije pozitivnog ukućana.

 

Druga isporuka testova

     Druga isporuka testova očekuje se krajem veljače ili početkom ožujka 2022. g. i trebala bi biti dostatna za nastavak provođenja mjere tijekom još tri tjedna.

 

 

Više informacija o samotestiranju učenika možete pronaći ovdje.

U prilogu ove obavijesti je:

  • Obavijest MZO-a roditeljima
  • Izjava

 

 

                                                                                  Ravnateljica Škole

                                                                                    Mirta Degmečić

 

 


Osnovna škola "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci