preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci

Login
E-Dnevnik

 

POPIS UDŽBENIKA 2019.-2020.

http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/slike/logondd.jpg

http://www.unicef.hr/tmpl/unicef2/images/unicef_logo.gif

E-knjižnica

On-line katalog naše knjižnice

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kulturna baština moga sela

Anketa
Upisuješ li svoje podatke u neku tražilica da vidiš koji su podaci o tebi dostupni na internetu?Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 9. 2012.

Ukupno: 1725562
Ovaj mjesec: 2306
Ovaj tjedan: 281
Danas: 91
Školska prehrana

Vremenska prognoza

http://www.graphicsgrotto.com/animatedgifs/cartoons/images/agcartoons5.gif

Nauči šah online

Šah uz školu po modelu Garryja Kasparova

Školsko zvono

http://leusd.ohs.schoolfusion.us/modules/groups/homepagefiles/cms/568565/Image/old_school_bell_ringing_hg_clr.gif

"Plastičnim čepovima do skupih lijekova"

Eko kutak

Juhuhu portal

http://www.travel-design.com/foto/onpage/Hrvatska127_Kartaparkoviprir.gif

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_jmVrHUtGq7unO7_HQL25UN6x0FXJQ7DhjV1g4JYqX65-sx-4

Obiteljski kutak

http://hlapic.net/templates/hlapko/img/header_10.png

http://www.sretnodijete.net/themes/default/images/logo.jpg

http://www.sretnodijete.net/ads/adpeeps.php?bfunction=fetchad&uid=100000&cid=93947&aid=213&atype=1&bzone=default&bsize=160x160

http://www.hrabritelefon.hr/pic/184/207/original.jpg

http://www.sigurnijiinternet.hr/wp-content/uploads/2012/07/CSI-finalni-header-1-7.png

http://ss-industrijsko-obrtnicka-sb.skole.hr/upload/ss-industrijsko-obrtnicka-sb/images/static3/1322/Image/european_union.gif

Origami radovi

Origami (jap. 折り紙; oru = savijanje, kami = papir) tradicionalna je japanska vještina kreiranja modela od papira. Trik je u savijanju papira da bi se dobio određeni model. Tradicinalno se koristi kvadrat, ali postoji veliki broj modela koji se radi od drugačijih oblika papira - pravokutnika, trokuta itd.

Povijest origamija

Ne postoje precizni podaci o tome, kada je origami nastao. Najčešće se povezuje s izumom papira u Kini oko 2. stoljeća pr. Kr. Iako je tamo najvjerojatnije i nastao, origami je pravi procvat doživio u Japanu, gdje se tretira kao nacionalna umjetnost. Pored Japana, ova vještina se pojavila i u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Španjolskoj, gdje je poznata pod imenom "papiroflexia".

Već u 8. stoljeću, origami je postao sastavni dio raznih ceremonija u Japanu. Samuraji su razmjenjivali darove, koji su na sebi imali ukrase "tuti" - savijene trake papira. Za vrijeme obreda šintoističkih vjenčanja, korišteni su origami leptiri, koji su simbolizirali mladence

Origami se obično radi od papira, iako se mogu koristiti i drugačiji materijali (tkanine i sl.) Za vježbu i neke jednostavne modele često se koristi papir za fotokopiranje standardne gramaže 70-90 g / m². Pored toga, moguće je koristiti i razne druge vrste papira - foliju, papir za zamatanje, hamer i td. Postoji i specijaliziran papir za origami, koji je najčešće dvobojan i već isječen u oblik kvadrata.

U Japanu se često koristi "vaši" - specijalan papir čvršće strukture napravljen od pulpe dobivene iz kore nekoliko karakterističnih drvenastih vrsta, koje rastu u Japanu.

U Japanu se tradicionalno poštuje papir. Prvi origami u Japanu bili su modeli leptira kojima su se ukrašavale posude sa pićem na ceremonijama vjenčanja (7-12.st).  U početku je origami bio skup i origami figurice imale su samo ritualno značenje, na neki način su bile povlastice bogatih. Samuraji su sa njima ukrašavali darove, tako npr. žaba je simbol ljubavi i plodnosti, a ždral sreću i dug život.

Krajem 12 st. nastaje papirnati model "NOSHI" (osušeno Petrovo uho), odnosno, samuraji su prije odlaska u bitku jeli osušeno meso školjke Petrovo uho, komadić tog mesa su zamotavali u papir posebno presložen i zaticali pod vrpcu kojom se vezao poklon.

Može biti tradicionalan i modularni. Origami je tradicionalni ako se koristi jedan list papira pravokutnog ili kvadratnog oblika. Modularni origami se sastoji od više individualnih dijelova koji se povezuju u jednu cjelinu. Postoji i posebna grana origamija, koja koristi novčanice za izradu modela i to najčešće američki dolar.

Origami; hobi i način života

Origami ima svoju primjenu u matematici, ali i u drugim područjima kao elektrotehnika ili optika. Origami je također i izvor zabave. Mnogi ljudi uživaju u  izrađivanju modela, a svoje ideje vole dijeliti s drugim ljubiteljima origamija. Postoje i brojne  origami organizacije koje održavaju redovite konvencije svake godine, a na internetu se mogu naći brojne stranice s origami dijagramima i uputama za slaganje, različite aktivnosti vezane uz origami kao i radovi posvećeni origamiju sa znanstvene strane.

Origamijem se mogu izraditi tisuće raznih objekata, od zmajeva i ptica preko cvijeća do raznih matematičkih modela. Složeniji matematički modeli izrađuju se prije svega korištenjem modularnog origamija.

Najbolji origami majstori su većinom Azijci, ali ima i Europljana i Amerikanaca i rade čuda…Postoje modeli toliko kompleksni da ne mogu ni zamisliti kojim proces je autor došao do sistema slaganja (dovoljno je reći da se od npr.kvadrata od 0,5mx0,5m dođe do modela od 10-15cm visine nakon preko 100-200 koraka, tj. presavijanja)…

Kakav papir vam treba?

Papirnati modeli su većinom napravljeni od serija kvadratnih komada papira zvanih tradicionalnim imenom squash. Papir koji savijamo može biti jednobojan ili dvobojan. Trebao bi biti tanak i žilav, zadržati postignuti oblik. U zemljama gdje je popularniji postoji papir baš za origami, iako je od kvalitenijeg papira lakše napraviti lijepe modele, za početak nije nužno imati ovakav teško dostupan i skup papir. Kolaž papir je lijepo obojan i možemo ga upotrijebiti za jednostavnije oblike, ali su nažalost dosta loše kvalitete. Možemo koristiti još npr. kaširani staniol, natron, pelir papir…

Što vam sve treba:
  • komad papira (može biti i bijeli i u boji)- bilo koji papir će poslužiti, a mogu se kupiti i origami papiri u hobby dućanima (Algoritam i Müller)
  • stol ili neka druga čvrsta podloga
  • uputstva za izradu pojedinih projekata (YouTube)

Pokušajte! Poigrajte se malo… Možda vam pođe za rukom – doslovno ;)

Tekst preuzet s: alfa-portal.com/magazin/predstavljamo/umjetnost-origamija

 

Kako to rade naši učenici s učiteljicom Jelkom Krajinović pogledajte u fotogaleriji ili jednostavno kliknite ovdje.

Korisni linkovi: Hrvatsko origami društvo

preskoči na navigaciju