preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci

Login
E-Dnevnik

 

POPIS UDŽBENIKA 2014.-2018.

http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/slike/logondd.jpg

http://www.unicef.hr/tmpl/unicef2/images/unicef_logo.gif

E-knjižnica

On-line katalog naše knjižnice

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Kulturna baština moga sela

Anketa
Upisuješ li svoje podatke u neku tražilica da vidiš koji su podaci o tebi dostupni na internetu?Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 9. 2012.

Ukupno: 1629276
Ovaj mjesec: 1131
Ovaj tjedan: 388
Danas: 6
Školska prehrana

Vremenska prognoza

http://www.graphicsgrotto.com/animatedgifs/cartoons/images/agcartoons5.gif

Nauči šah online

Šah uz školu po modelu Garryja Kasparova

Školsko zvono

http://leusd.ohs.schoolfusion.us/modules/groups/homepagefiles/cms/568565/Image/old_school_bell_ringing_hg_clr.gif

"Plastičnim čepovima do skupih lijekova"

Eko kutak

Juhuhu portal

http://www.travel-design.com/foto/onpage/Hrvatska127_Kartaparkoviprir.gif

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_jmVrHUtGq7unO7_HQL25UN6x0FXJQ7DhjV1g4JYqX65-sx-4

Obiteljski kutak

http://hlapic.net/templates/hlapko/img/header_10.png

http://www.sretnodijete.net/themes/default/images/logo.jpg

http://www.sretnodijete.net/ads/adpeeps.php?bfunction=fetchad&uid=100000&cid=93947&aid=213&atype=1&bzone=default&bsize=160x160

http://www.hrabritelefon.hr/pic/184/207/original.jpg

http://www.sigurnijiinternet.hr/wp-content/uploads/2012/07/CSI-finalni-header-1-7.png

http://ss-industrijsko-obrtnicka-sb.skole.hr/upload/ss-industrijsko-obrtnicka-sb/images/static3/1322/Image/european_union.gif

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
U našoj školi postavljena izložba "80 godina Muzeja Brodskog Posavlja"!
Autor: Josip Mažar, 6. 2. 2017.

Prošli tjedan je u našoj školi postavljena pokretna izložba "80 godina Muzeja Brodskog Posavlja", autorice Ivane Maruščak, kustosice Muzeja Brodskog Posavlja. Povodom obilježavanja 80. obljetnice postojanja, Muzej Brodskog Posavlja izložbom “80 godina MBP-a”, predstavio je dio najznačajnijih i najzanimljivijih predmeta baštine brodskog Posavlja iz bogatog i raznovrsnog muzejskog fundusa. 


Muzejski fundus stvaran osam desetljeća danas sadrži 63.990 jedinica raznovrsne građe - od fosilnih svjedočanstava nađenih na obroncima Dilj gore i prvih tragova čovjekovog stvaralaštva s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsunije, srednjovjekovlja i Berislavićevih posjeda, tradicijske baštine brodsko-posavske Šokadije, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća do umjetničkog stvaralaštva zavičajnika. 

Osim atraktivnih predmeta, izložba se sastoji od 28 panoa dimenzija 100 x70 cm, na kojima je ispisana povijest  i značaj najzanimljivijih muzejskih eksponata. “80 godina MBP-a” je pokretna izložba i kao takva prilagođena je gostovanju u školama. Za gostovanje u našoj školi izložba je malo prilagođena, zbog prostora smo morali smanjiti obujam izložbenih eksponata.

Izložba će biti do kraja veljače u našoj školi te ako ste u prilici navratite i pogledajte izložbu, upoznajte se sa zavičajnom povijesti.

Izložbu možete pogledati svaki radni dan u vremenu od 8 do 13:30 sati u prostorima knjižnice. 

O Izložbi (preuzeto s web stranice Večernjeg lista)

Izložbom 80. godina Muzeja Brodskog Posavlja na kojoj je iz bogatog i raznovrsnog muzejskog fundusa predstavljen dio naznačajnijih i najzanimljivijih predmeta baštine brodskog Posavlja, te likovnom izložbom radova inspiriranih muzejskim predmetima polaznika Kreativne radionice Brod, slavonskobrodski muzej obilježava svoju značajnu obljetnicu. Zahvaljujući donaciji Julija Hoffmanna (1881.-1958.), željezničkog činovnika, zaljubljenika u starine i svestranog pasioniranog sakupljača koji je gradu darovao vrijednu zbirku, odlukom Gradskog poglavarstva iz 1934. godine osnovan je Gradski i arheološki muzej. Bio je to iza Osijeka i Požege treći muzej u Slavoniji. Na korištenje mu je dodijeljena jednokatna zgrada u Starčevićevoj ulici koju je gradu darovao tadašnji gradonačelnik Stjepan pl. Horvat.

-Muzejski fundus stvaran osam desetljeća danas sadrži gotovo šezdeset četiri tisuće jedinica raznovrsne građe, od fosilnih svjedočanstava nađenih na obroncima Dilj gore i prvih tragova čovjekovog stvaralaštva s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsonije, srednjovjekovlja i Berislavićevih posjeda, tradicijske baštine brodsko-posavske Šokadije, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća do umjetničkog stvaralaštva zavičajnika. Cjelokupna muzejska građa i dokumentacija raspoređena je u sedam odjela, prirodoslovni, arheološki, numizmatički, etnografski, kulturno-povijesni, odjel suvremene povijesti i galerijski odjel, odnosno u 42 zbirke. Dio najznačajnijih i najvrijednijih predmeta iz svih odjela izloženi su upravo na ovoj izložbi. Muzej od 1993. godine ima preparatorsku radionicu, te knjižnicu s vrijednim knjižničnim fondom iz razdoblja od 18. stoljeća do danas - istaknula je na otvorenju ravnateljica Muzeja brodskog Posavlja Danijela Mitrović - Ljubičić.

Proteklih 80 godina brodski su muzealci uz rad na prikupljanju, zaštiti, stručnoj obradi i pohrani građe priredili 483 tematske izložbe od čega 387 u vlastitom prostoru, a 110 izvan ustanove, te tiskali 205 kataloga. Autori su desetak posebnih izdanja, više desetina stručnih radova objavljenih u povremenom muzejskom glasilu "Vijesti" i drugim stručno-znanstvenim časopisima, te nekoliko stotina novinskih, radio i TVpriloga. Izložba u čast 80. godina Muzeja brodskog Posavlja i likovna izložba Kreativne radionice Brod svečano su otvorene krajem 2014. godine u velikoj muzejskoj dvorani, 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju